Queen & Slim. Fugida i trobada

Fotograma de la pel.lícula

Em fa l’efecte que el film Queen & Slim (EUA, 2019) de la directora Melina Matsoukas (1981) ha passat per les cartelleres sense pena ni glòria. I és una llàstima perquè és una bona pel.lícula i un boníssim debut en llargmetratges de Matsoukas (ha guanyat no menys de tres premis en aquesta categoria).

La trama no és nova ni s’esgotarà amb aquest film.  Quan després d’una primera cita primera cita —també sense pena ni glòria; deplorable, vaja— en un restaurant de Cleveland (Ohio), una parella heterosexual afroamericana torna a casa amb cotxe (no els estic fastiguejant la pel.li, comença així), un policia fa aturar el cotxe, assetja la parella, s’hi acarnissa i finalment l’arresta. Després de matar l’agent en defensa pròpia, la parella fuig desesperada i sense cap pla; ni gran ni petit. (Segur que els ha vingut al cap Thelma & Louise (1991) o, en menys mesura, Bonnie & Clyde (1967) o algunes sèries.)

Aquí arrenca Queen & Slim, un diamant de moltes facetes totes força ben tallades i treballades.

D’una banda és una pel.lícula de carretera. El camí s’inicia, doncs, a Ohio, passa per Kentucky, s’atura a Nova Orleans, es demora per la Louisiana i acaba a Florida, a Miami. (No deixa de ser estrany parlar d’un recorregut tal des dels confins del confinament per culpa del maleït coronavirus.) Els paisatges i les ciutats que desgrana, com la resta de personatges que van sortint al pas, no són pur decorat.

D’una altra, presenta uns personatges complexos cadascun ferit a la seva manera que al llarg de la dilatada ruta es coneixeran i es comprendran millor a si mateixos, entre si, així com el que els ha anat passant a la vida; entendran, perdonaran i es perdonaran. Dos personatges, doncs, que van esdevenint rodons, que es van forjant a foc lent.

Encara que al títol de la pel.lícula consta en primer lloc l’actriu protagonista i després ell, a gairebé totes les referències sobre Queen & Slim, es parla en segon lloc de l’actriu, Jodie Turner-Smith Queen i en primer lloc de l’actor, Daniel Kaluuya Slim. Endevinin per què.)

Finalment i no és gens trivial, tota la pel.lícula està empeltada d’un clam contra el racisme, no tan sols el d’Ohio, sinó el que enverina tots els estats de la Unió de dalt abaix, aquesta plaga, aquesta ira, que els corroeix; ho articula el guió també premiat de Lena Waithe a partir d’un llibre de James Frey. Atenció a les complicitats negres que van trobant Queen i Slim al llarg del camí, alguna de ben inesperada i mirall del racisme que pateix la població negra fins i tot la que fa la farina ben plana, la que prové de gent aparentment integrada.

Va una mica més enllà en aquesta comesa i dibuixa qüestions complexes. Per exemple, com un fet, una acció, en el moment que passa a ser de domini públic, deixa de pertànyer a qui l’ha fet, agafa vida pròpia i ja no s’hi pot exercir cap poder, ni cap possible intervenció sobre la lectura que altra gent en fa i les decisions que pren. La història i el recorregut d’una foto, ho il.lustra a bastament.

Queen & Slim s’arrodoneix i agafa ritme i to amb una extraordinària banda sonora que l’embolcalla des que  comença fins que s’acaba (el tema Collide de Tiana Major9 and Earth Gang, també s’ha endut algun premi), i tot el fulgor de l’art de Matsoukas, bregada com a directora en vídeos musicals (ha realitzat videoclips per a dives com Beyoncé, JLo, Kylie, Lady Gaga, Rihanna, Katy Perry), curts, anuncis, sèries… Ha guanyat dues vegades el Premi Grammy i quatre vegades els MTV Video Music Awards per diferents vídeos musicals. També va guanyar la Medalla Alumni Franklin J. Schaffner de l’American Institute el 2019. Apuntin-se el nom.

2 thoughts on “Queen & Slim. Fugida i trobada

    1. Va ser la penúltima que vaig veure abans de confinar-me. No sé si es pot trobar a Filmin o algun lloc similar

Comments are closed.

L’informem que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant aquest formulari podran ser tractades per Eulàlia Lledó com a responsable de la web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personales és atendre a les consultes i comentaris relacionades amb la meva actividad. La legitimació es realitza a través del seu consentiment i quedarà registrada a un fitxer propietat de la responsable de la web. L’informem igualment que es seves dades no serán compartides anb terceres entitats o persones. En qualsevol moment podrà exercir els drets d’accés, rectificació, limitació i suprimir les teves dades através del mail elledo [a] xtec.cat.